Lillehammer en Hamar
Door: kevinvanyperen
Blijf op de hoogte en volg Kevin
02 December 2010 | Noorwegen, Hamar
Vorige week is er niet heel veel gebeurd. Op school hadden we de laatste lessen gehad over International Transportation en Distribution. Maar na deze laatste les was het eindelijk zo ver.
Samen met Paulien en Ben, hadden we al eerder besloten om naar de World Cup schaatsen in Hamar te gaan. Gelijk van alles geregeld, zoals het hostel in Lillehammer en de kaartjes voor Hamar.
Afgelopen vrijdag was het dan ook zo ver. Het vroor nog steeds in Molde en het was zo rond -8. Het tanken gingen ook niet helemaal uit zich zelf, aangezien je m hier niet vast kan zetten. Met een snijdende wind erbij, begin je dat al heeel gauw te merken. Maar al met al was het toch gelukt om de Mini weer eens vol te gooien.
Rijden naar Hamar is eigenlijk heel simpel, terug richting Åndalsnes en Dombås over de 64 en E136 om daar vervolgens de E6 naar het zuiden te volgen om zo direct in Lillehammer uit te komen.
Eerst moest ik nog even inkopen doen bij de ICA, aangezien ik daar nog geen tijd voor had gehad. Eenmaal richting de ferry bleef het lekker vriezen. Eenmaal bij de ferry, was er een vreemde situatie. Er lagen namelijk drie ferry's te wachten... Iets wat ik nog niet had meegemaakt op die plek. Wat bleek, één lag er gewoon voor reparatie (neem ik aan) en de andere normale werd vervangen voor de derde die er lag. Nadat dat allemaal geregeld was, konden we er zo op rijden en hoefden we eigenlijk niet lang te wachten.
Aan de overkant, begon het echte werk. De vrachtwagens van de ferry, horen normaal gesproken te wachten tot al het snelle verkeer er af is. Maar nu reden ze voorop. Nu denk je, dat kost tijd, maar die gasten hadden behoorlijk de gang erin. Zo zou ik er niet zelf mee rijden op deze wegen, maar zij weten waarschijnlijk niet beter.
Eenmaal voorbij Åndalsnes begon het kouder en kouder te worden. De teller van de Mini bleef maar zakken en zakken. Tot -23 hebben wij er foto's van gemaakt, omdat erna de ramen begonnen te bevriezen aan de binnenkant. Niet echt makkelijk als je toch je buitenspiegels wil gebruiken om achterom te kijken. (En nee, binnenspiegel ging ook niet, omdat ie nogal vies is :p)
Uiteindelijk hebben -26,5 meegemaakt... Binnen in de auto was het 19 graden, dus een aardig verschil van 45 graden met binnen en buiten.
Op de plek waar het zo koud is, is ook het Ijshotel gevestigd. Dus mocht je daar nog eens naar toe willen, zoek dan op IJshotel in Bjorli.
De colonne ben ik blijven volgen tot Dombås. Daar hebben we even een pauze gemaakt, om souvenirs te kopen. Want dat is onderhand wel mijn hobby hier :-D. Ik begin er ook al om bekend te staan hier dat ik zoveel souvenirs (zooi) koop :p. Maar dat boeit me niet, hahaha.
In Dombås nog geprobeerd om de ramen schoon te krijgen, maar na 5 kilometer zat het ijs er al weer op op de binnenkant.... De duisternis viel ook al in en als dat hier gebeurd wordt het ook goed donker (zolang er geen maan is). De laatste 3 uur heb ik dan ook in het pikdonker zitten sturen, maar dat was goed te doen.
In Lillehammer aangekomen, zijn we gelijk naar het hostel gegaan om in te checken. Deze bleek boven het station gevestigd te zitten, wat er praktisch was. Lekker centraal en alles binnen hand bereik. Het hostel was goed en ik had eigenlijk niets te klagen.
Als diner, zijn we naar de Mac gegaan :p. Die hebben we namelijk niet in Molde en zo op ze tijd is dat toch wel eens lekker. Het vage bij de fastfoodrestaurants, is dat ze twee prijzen hanteren; één als je het meeneemt en één als je het daar op eet. Het is dan ook wel eens verstandig om te zeggen dat je het meeneemt en dan gewoon daar op eet :p. De bekende Euroknaller kun je daar omrekenen naar de 2,5-3 Euroknaller.... :p Al met al, toch geslaagd om daar even langs te gaan.
Daarna in het hostel nog een paar ouderwetse spelletjes gedaan en gaan slapen. Want ik merkte wel dat ik aardig geconcentreerd had zitten rijden.
De volgende dag, sneeuw in Lillehammer. Alleen jammer dat het nog dezelfde sneeuw was als de dag ervoor :p.
Na het ontbijt, hebben we besloten om Lillehammer centrum te bekijken om vervolgens naar de Olympische skischans te gaan. Het plan was nog om naar een kerstmarkt te gaan, maar de entree was nogal hoog, dus hadden we besloten om die maar te laten gaan.
De skischans was echt gaaaaf. Er liggen er twee naast elkaar en beide waren op dat moment ook in gebruik. Dan zie je pas hoe stijl zo'n schans is en wat voor prachtig uitzicht je daar hebt. Heb er dan ook zeker geen spijt van dat ik daar heen ben geweest.
Daarna wilde we naar de kerstmarkt, maar zijn we door gegaan naar Hamar. Hamar ligt op zo'n 60 kilometer van Lillehammer, dus dat kost een klein uurtje.
Vanaf de E6 kan je het vikingsschip al zien, wat de bijnaam is van het stadion.
Op de parkeerplaats was ik de enige Hollander.... Wat ik eigenlijk best vreemd vond. Ik had er wel meer verwacht.
Eenmaal binnen, waren er ook maar weinig Hollanders te bekennen. Ik denk dat je ze wel op twee handen kon tellen. (De schaatsploegen e.d. uitgesloten.)
Het schaatsen was erg gaaf om te zien. Alleen was het jammer dat het niet volzat. Het publiek ging wel los, maar niet zoals in Heerenveen heb ik het idee. (Zoals je dat op TV ziet.) Ze gingen hier vooral los bij alle Noren, wat ook wel vreemd is :p :p.
Het was erg leuk om te zien hoe dichtbij je eigenlijk kon komen en wat er allemaal te zien is.
's Avonds zijn we terug naar Lillehammer gegaan. Daar zijn we uit eten geweest, wat erg gezellig was. Ben probeerde nog zijn versiertrucs op een paar Noorse, maar het mocht niet baten.
De volgende dag gingen we direct naar Hamar. We hadden alle spullen al ingepakt, omdat we niet meer terug kwamen in het hostel.
Weer bij het stadion aangekomen, hadden we besloten om op de hoofdtribune plaatst te nemen. Daar konden we namelijk onze vlaggen makkelijker ophangen. De ESN vlag trok de interesse van een hoop schaatsers en coaches, omdat ze m allemaal stonden te lezen. Dus de aandacht was er wel.
We zaten echt op een geweldige plek, de schaatsers en coaches zaten namelijk in de buurt. Zo zat Sablikova twee rijen achter ons. Zat Nesbitt naast mij. De Nederlandse coaches de rij achter ons, etc. etc.
De camera's hadden ons soms ook door, dus dat heeft ook leuke plaatjes en reacties opgeleverd.
Het schaatsen zelf was erg leuk om te volgen. De dweilpauzes duren soms wat lang, maar dat hoort erbij. Verder is het echt een leuk programma en als ze bezig zijn, vliegt de tijd echt voorbij.
De resultaten zal ik niet op noemen, omdat ik die ook niet helemaal meer weet :p. Maar Bob de Jong had wel de 10 kilometer gewonnen, dus dat was weer geslaagd.
Om 17.00 was het dan ook afgelopen in Hamar. We gingen maar weer terug richting Molde, wat zo'n 5,5-6 uur rijden is.
Onderweg nog even gestopt en daarna werd het spannend. Het begon te sneeuwen als een gek en af en toe was het dan ook een beetje glijden. Maar verder was het goed te doen. Die Noren houden lekker de gang erin en dat vind ik wel fijn :p.
Het hele eind heb ik in het donker gereden wat erg fijn was, aangezien je dan niet een tijdsidee hebt. Want om 17.00 is het al donker hier, de zon gaat om 15.00 al onder....
Op de terugweg hebben we nog een rendier gezien langs de kant van de weg, wat er erg leuk uit zag. Helaas niet gestopt voor een foto, aangezien die dan toch wegrent :p.
Bij Åndalsnes zat er op een gegeven moment nog een busje te douwen achter me. En dat had uiteindelijk een reden. Het was 21.20 en het was nog zo'n kleine 20 min rijden naar de ferry, die om 21.40 gaat. Het busje haalde mij in en ik besloot hem te volgen.
Dit heeft gewerkt, aangezien ik de ferry heb gehaald op één minuut na :p. Anders hadden we minimaal 30 tot 60 min moeten wachten omdat de ferry 's avonds minder vaart...
In Molde aangekomen was er weinig veranderd. Het had nog steeds niet gesneeuwd en het was net zo koud. Wat dat betreft mag het hier ook wel weer gaan sneeuwen. Jullie in Nederland krijgen veels te veel :p. Maar als het goed is en de berichten niet teveel veranderen, komt er volgend weekend weer sneeuw aan :-D. Dus ik ben benieuwd.
Al met al was het een super weekend die wat mij betreft echt geslaagd is. Dit mede dankzij Paulien en Ben, waarvoor dank :-D.
Afgelopen week is er verder weinig gebeurd. We zijn hier allemaal druk aan het leren voor de examens. In totaal heb ik er vier en a.s. maandag heb ik de eerste. Dus zoveel uitjes doe ik niet meer :-(.
(Zometeen zal ik een foto's uploaden en dat zullen er best wel wat zijn :p.)
Reageren mag altijd, wordt zeker gewaardeerd :-D.
Tot de volgende,
Vi snakkesss
Vanaf de E6 kan je het vikingsschip al zien, wat de bijnaam is van het stadion.
(Zometeen zal ik een foto's uploaden en dat zullen er best wel wat zijn :p.)
Reageren mag altijd, wordt zeker gewaardeerd :-D.
Tot de volgende,
Vi snakkesss
02 December 2010 - 21:17
Ben:
Leuke verhaal Kevin :-)
Toch jammer van de kerstmarkt, had er zo graag heen gewild.
Gelukkig had ik meer succes met het versieren van de receptioniste van het Hostel... haha!
Wat heb je trouwens veel foto's van Ida en Hege...
Greetz van je bovenbuurman! -
03 December 2010 - 15:34
Ed:
Lang verhaal en veel foto's , is wel leuk geweest daar in Hamar en Liilehammer , nog 2 weken en dan kom je weer naar huis, is echt heel snel voorbij gegaan.De tijd vliegt voorbij. groeten uit Waddinxveen van iedereen hier op de planning.
De Combilo clan. -
08 December 2010 - 09:53
Oma Riet:
Bedankt voor je mooie kaart.
Ik wens je heel veel succes met je examens en een goeie reis terug naar huis. Tot gauw
Oma